Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Α'ΕΘΝΙΚΗ 2008 -Γύροι 1-3

Στο τέλος του τρίτου γύρου του Πρωταθλήματος στην κορυφή με 3/3 νίκες βρίσκονται ο ΣΟ Καβάλας (πήρε σήμερα σημαντική νίκη με 7-5 με αντίπαλο την Κυπελλούχο ΕΣΘ χάρη στο 3-0 στις γυναικείες σκακιέρες) ο Κύδων Χανίων , (o οποίος έχει ξεκινήσει με συντριπτικά σκορ μέχρι στιγμής -συνολικά οι σκακιστές του έχουν σημειώσει 28νίκες ,6 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες!) αλλά και η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, ο ΣΟ Πολίχνης με σπουδαίες νίκες επί Γαλαξία ,ΦΟΝ Ηρακλείου ενώ στον πρώτο γύρο επικράτησε του Παναθλητικού Συκεών.

Στον 4ο γύρο θα αναμετρηθούν ΣΟ Καβάλας-ΣΟ Πολίχνης ενώ ο Κύδωνας θα αντιμετωπίσει τον "Γαλαξία" Θεσαλονίκης.

Μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις παρτίδες και την εξελιξη των αγώνων στην ιστοσελίδα του πρωταθλήματος


Σας παρουσιάζουμε τώρα μερικές στιγμές από το Πρωτάθλημα της Α'Εθνικής

1ος γύρος,5η Ανδρική
Παπαργυρίου(ΣΑΣ Κορωπίου,2071)-Τσαντίρης(1605,ΣΟ Ικαρίας)

Ο μαύρος έχει μείνει πολύ πίσω στην ανάπτυξη οπότε πρότεινε αλλαγή βασιλισσών 11..Βθ5? Ο σκακιστής του ΣΑΣ Κορωπίου δε δίστασε να αποχωριστεί τη βασίλισσά του και μετά από 12Βγ6! και ο μαύρος εγκατέλειψε πριν γίνει "Ματ του Μποντάν"



Η θέση του παραπάνω διαγράμματος προέκυψε μετά την 15η κίνηση Λευκού, Βραγοτέρης-Ιγνατιάδης. (Γαλαξίας-ΣΟ Ηλιούπολης , 3ος γύρος) Ο Μαύρος δεν χειρίστηκε καλά το άνοιγμα καθώς έχει ήδη παραχωρήσει το κέντρο ,τους δύο αξιωματικούς ενώ και ο Ια6 είναι σε πολύ στενάχωρη θέση. Προσπαθώντας λοιπόν να απελευθερώσει το παιχνίδι του έπαιξε 15..γ5 16.δγ5! Ιγ5 έχοντας δει ότι μετά από 17.β4?! Βα4! ο μαύρος στέκεται ικανοποιητικά. Ο Λευκός όμως συνέχισε 17.Παγ1! (απειλώντας Αγ5 και β4) Ιγδ7 18.Βγ8 Πγ8 19.Πγ8 Αζ8 20.Αθ6 Ββ5 21.Πδ2 1-0 Ο λευκός μπορεί να συνεχίσει ακόμη και Ρθ1-θ2-θ1 , μέχρι να βγεί ο μαύρος τσουγκσβάνγκ.


Η επόμενη θέση (Φραγκάκης Στρ.-Νεάρχου, 4η Ανδρική) είναι από το ματς του πρώτου γύρου ΣΟ Καλλιθέας-ΣΑ Χανίων το οποίο έληξε με νίκη των Κρητικών 7-5.


Εδώ ο Λευκός έχει εύκολα κερδισμένη θέση ,απλά παίρνοντας το δ6 Συνέχισε όμως 30.Ββ6?? απομακρύνοντας τη βασίλισσα από την άμυνα του βασιλιά. Ο μαύρος εκμεταλλέυτηκε την ευκαιρία με 30..Ιη3! 31.Ιγ3 (Ο λευκός προσπαθεί να φέρει τα κομμάτια πίσω στην άμυνα αλλά είναι αργα...) 31..Βθ5 32.Ρη1 Πζ1! 33.Αζ1 Βζ1 34.Ρζ2 Βζ3! 35.Ρη1 Βζ1 36.Ρθ2 Βθ3 37.Ρη1 Και στην παρακάτω θέση(πιθανότατα σε πίεση χρόνου) ο μαύρος έκανε ισοπαλία με επανάληψη. 1/2

Μήπως εσείς μπορείτε να βρείτε πώς έχει φορσέ ματ ο μαύρος; (Βοήθεια: Βρείτε τρόπο να αξιοποιήσετε τον Αθ6!)



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να κάνετε μια διόρθρωση τρεις νίκες έχει και ο ΣΟ Πολίχνης,που θα παίξει αύριο με την Καβάλα.Ο Κύδων παίζει με το SA THESSALONIKIS O GALAXIAS.

Συνεχίστε πάντως την πολύ καλή προσπάθεια του blog.Είναι α τα καλύτερα στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Όντως, ήταν πολύ άστοχη η αρχική ανάρτηση καθώς πρώτα απ'όλα αδίκησα την πορεία του ΣΟ Πολίχνης.

Επίσης κακώς προεξόφλησα ότι σήμερα θα αναμετρηθούν Καβάλα-Κύδωνας(Στην αρχική ανάρτηση που γράφτηκε πριν το τέλος όλων των αγώνων , και φυσικά την κλήρωση),καθώς μου διέφυγε ότι ο ΣΟ Πολίχνης είχε ήδη 2/2 (Παρασύρθηκα από το γεγονός ότι έπαιζε με τον ΦΟΝΗ που είχε ήδη σημειώσει ήττα ενώ δεν με βοήθησε και το ότι στην επίσημη σελίδα δεν αναρτάται βαθμολογία των αγώνων.)

Ευχαριστώ πολύ για την εύστοχη παρατήρησή σας αλλά και για τα θετικά σας σχόλια για την σελίδα μας.

Κ.Σκαπέρδας