Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος για να αξιοποιήσει κάποιος τον υπολογιστή του παίζοντας σκάκι στο internet;Μϊα ερώτηση που γίνεται από πολλούς, η απάντηση όμως διαφέρει για τον καθένα καθώς εξαρτάται από το επίπεδο και τις απαιτήσεις του κάθε σκακιστή.


1) www.Instantchess.com : Προτείνεται στους σκακιστές που θέλουν να ξεκινήσουν μία παρτίδα με τις λιγότερες δυνατές προυποθέσεις καθώς δεν χρειάζεται να κατεβάσει ο χρήστης κάποια εφαρμογή από το internet ή να ανοίξει λογαριασμό. Είναι η καλύτερη επιλογή για τους νεαρούς σκακιστές μας που δεν έχουν ξαναπαίξει στο διαδίκτυο.

Με την εισαγωγή ενός ονόματος ξεκινά αυτόματα μία παρτίδα με όριο χρόνου τα 15 λεπτά για όλη την παρτίδα. Όταν τελειώσει η παρτίδα μπορείτε να αντιγράψετε τις κινήσεις στο Microsoft Word. Αυτό γίνεται κάνοντας κλικ στο PGN , επιλέγετε όλες τις κινήσεις που εμφανίζονται στο παράθυρο και κάνετε copy-paste σε ένα νέο αρχείο του Word. Έτσι μπορείτε να τυπώσετε την παρτίδα και να την φέρετε για ανάλυση στο σύλλογο.

Αν δεν έχετε συνεχή πρόσβαση στο internet μπορείτε να παίξετε με ένα από τα δωρεάν σκακιστικά προγράμματα που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας . Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι πιο ωφέλιμο να παίζετε παρτίδες με άλλους ανθρώπους παρά με προγράμματα.

2) FICS: Free Internet Chess Club.
Απαιτούνται:
α)Εγγραφή Μέλους με δήλωση e-mail
β)Να κατεβάσετε εφαρμογή μέσω της οποίας θα παίζετε ή να χρησιμοποιήσετε απευθείας τον browser αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες στο (http://www.freechess.org/javaboard/)

O server αυτός είναι ο δωρεάν χώρος με τη μεγαλύτερη κοινότητα μελών στο internet. Συνίσταται σε όσους δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν συνδρομή ή παίζουν περιστασιακά.

3) ICC Internet Chess Club

Με διαφορά ο καλύτερος χώρος καθώς συγκεντρώνει τους ισχυρότερους σκακιστές που αγωνίζονται on-line. Τον θεωρούμε καλύτερο από τον αντίστοιχο του ευρωπαικού playchess για μία πλειάδα λόγων (είναι πιό εύχρηστο ,συγκεντρώνει τους ισχυρότερους σκακιστές στον κόσμο κ.α.) Απαιτείται επιπλέον συνδρομή η οποία για νέους κάτω των 23 και σπουδαστές είναι 29.90$.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το playchess που αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα σε δημοτικότητα και μπαίνουν σε αυτό καθημερινά, μεγάλοι σκακιστές όπως οι Nigel Short, Harikrishna κλπ.

Skakistiki Anixi είπε...

Δεν μπαίνω σε ιδιαίτερες συγκρίσεις ή κριτική μεταξύ των server για οnline σκάκι (άλλωστε είναι πάρα πολλοί) απλά δίνω μία γενική καεύθυνση για να διευκολύνουμε τους νέους στο χώρο. Η κατεύθυνση που δίνω υπαγορεύεται από την προσωπική εμπειρία και προτίμηση (χρησιμοποιώ το ICC 11χρόνια), η οποία φροντίζω να αντανακλά και τη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της ομάδας μας.

Τα μέλη της ομάδας μας προτιμούν το ICC και είναι αρκετά (sirjohn,strategist,middlewave, vampire, ianos,danae,vakalis και άλλοι κατά καιρούς)

Προσωπικά το βρίσκω πιό χρηστικό να παίζω στο ICC ενώ είχα την ευκαιρία να αντιμετωπίσω πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Π.χ. έχω παίξει πρόσφατα blitz ακόμα και με τον R.Ponomariov.
Έχω λογαριασμό και στο playchess (από αγορά προϊόντος chessbase) αλλά δεν μπαίνω ποτε :)

Κ.Σκαπέρδας