Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Παρακάτω προτείνουμε τρεις ταινίες που προσεγγίζουν το σκάκι και τις σχέσεις με ιδιαίτερο τρόπο.



Searching for Bobby Fischer (1993)

Στηριγμένη σε αληθινή ιστορία (αυτή του IM Josh Waitzkin) η ταινία του Steven Zaillian είναι πια κλασσική στο είδος της.Ένα επτάχρονο αγόρι δείχνει ιδιαίτερη κλίση στο σκάκι κι ο πατέρας του τον προορίζει για πρωταθλητή. Παράλληλα, ένας φιλόδοξος προπονητής, ονειρεύεται να καλλιεργήσει το ταλέντο του μικρού και να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο Μεγάλος Αναχωρητής της Παγκόσμιας Σκακιστικής Κοινότητας.Όμως, ο μικρός Τζος αντιδρά, ειδικά από τη στιγμή που διαπιστώνει ότι το κυνήγι του Πρωταθλητισμού απαιτεί να χάσει την απόλαυση που του χαρίζει το Σκάκι σαν παιχνίδι και τον αποξενώνει από τους παλιούς του φίλους. Πατέρας και γιός, μέσα από μια επίπονη διαδικασία, θ’ ανακαλύψουν ότι είναι πιο πολύτιμο για τους δυό τους: Την αγάπη ανάμεσά τους.


The Luzhin Defence (2000)


Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. O Λούζιν είναι ένας φημισμένος μετρ στο σκάκι που καταφθάνει στις Ιταλικές Λίμνες, στα τέλη της δεκαετίας του ‘20, για να λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται εκεί.Προετοιμασμένος να πρωταγωνιστήσει στην πιο κρίσιμη παρτίδα της καριέρας του, βρίσκεται εντελώς αναπάντεχα ερωτευμένος με τη μοιραία γυναίκα της ζωής του. Η Ναταλία ερωτεύεται τον ιδιοφυή, αλλά μοναχικό και προβληματισμένο Λούζιν και είναι έτοιμη να παρατήσει την καλά τακτοποιημένη ζωή της για να τον ακολουθήσει, αρκεί να κατανικήσει όλες τις άμυνές του.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Marleen Gorris σκηνοθετεί μια ιστορία με συνεχείς ανατροπές, όπως ακριβώς και μια παρτίδα σκάκι! Η γοητεία της εποχής και των κοστουμιών, η εξαιρετική φωτογραφία που αιχμαλωτίζει το Ιταλικό θέρετρο και φυσικά οι απαράμιλλες ερμηνείες από το κορυφαίο πρωταγωνιστικό δίδυμο, δημιουργούν μια αξέχαστη ποιητική ταινία, που επιβεβαιώνει αυτό που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε: Το μόνο εμπόδιο ανάμεσα σ΄εμάς και τον αληθινό έρωτα, είναι οι φόβοι μας. Η ταινία παίχτηκε στην Ελλάδα με τίτλο “Η Αμυνα του Βασιλιά”.


Εξαιρετικές ερμηνείες από Τζον Τορτούρο
(φωτό) και Έμιλυ Γουότσον








Knights of the South Bronx (2005)

Μια ακόμη ταινία που προταγωνιστούν παιδιά, που αποπνέει την ίδια ζεστασιά και τρυφερότητα, όπως το “Αναζητώντας τον Μπόμπυ Φίσερ”.Στην ταινία αυτή του Allen Hughes, ο Δάσκαλος ενός περιθωριακού Σχολείου, προσπαθώντας να σταθεροποιήσει τη σχέσητου με τους μαθητές του, παίρνει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει Σκακιστική Ομάδα στο Σχολείο.Μέσα από την ανάπτυξη της Ομάδας και την προσπάθεια για την διάκριση, Δάσκαλος και Μαθητές θα διδαχθούν πολλά, όχι μόνο για το Σκάκι, αλλά για την ίδια τη ζωή.




Να σημειώσουμε ότι το παραπάνω υλικό(και τα κειμενα) έχει αντληθεί από άρθρο του νέου σκακιστικού site

του Σ.Ο. Λαμίας (http://solamias.yooblog.gr/)


Δεν υπάρχουν σχόλια: