Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Τι είναι το σκάκι;

του Κωνσταντίνου Σκαπέρδα


1) Το σκάκι πρώτα απ’ όλα είναι ένα πνευματικό άθλημα αναγνωρισμένο από την Ελληνική Πολιτεία και ισότιμο με όλα τα άλλα αθλήματα (Ποδόσφαιρο, Καλαθοσφαίριση κ.τ.λ.).Αυτό σημαίνει ότι τα σκακιστικά σωματεία εμπίπτουν σε όλες τις διατάξεις του Αθλητικού Νόμου (Ερασιτεχνικός Αθλητισμός). Την κύρια ευθύνη για την οργάνωση, ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού στην Ελλάδα έχει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) Σε αυτήν υπάγονται όλα τα Σκακιστικά Τμήματα Αθλητικών συλλόγων και τα Σκακιστικά σωματεία. Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και οι Τοπικές Ενώσεις που υπάγονται σε αυτήν πραγματοποιούν πληθώρα διαφορετικών αγωνιστικών διοργανώσεων σε Ατομικό και Διασυλλογικό Επίπεδο (Διασυλλογικά Εθνικές Κατηγορίες, ,Κύπελλο Ελλάδος , Τοπικά Πρωταθλήματα και Κύπελλα, Διασυλλογικοί Αγώνες Νέων κ.α.)

Επίσης η ΕΣΟ συμμετέχει με κορυφαίους παίκτες και με την Εθνική Ομάδα σε Διεθνείς Αγώνες όπως οι Σκακιστικές Ολυμπιάδες, Τα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Νέων και Νεανίδων κτλ. και μάλιστα με σημαντικές επιτυχίες.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι η Εθνική Ομάδα σε πρόσφατες διοργανώσεις έλαβε την 11η θέση στον κόσμο επί 140 χωρών και την 4η στην Ευρώπη.


Λόγω της ισχυρής επιρροής της ΕΣΟ στην παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού (FIDE) πολλές σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.(Με πιο πρόσφατες το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα και τα Παγκόσμια Νεανικά Πρωταθλήματα Νέων και Νεανίδων )

Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται ενεργά ανά την Ελλάδα πάνω από 150 σκακιστικά τμήματα εκ των οποίων 70 ανήκουν στην Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Σ.Ν.Α.) ενώ οι σκακιστές με αθλητικό δελτίο στην ΕΣΟ πλησιάζουν τις 35000 , ένας αριθμός ο οποίος αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό.

Το άθλημα του σκακιού αντιμετωπίζεται προνομιακά από την Ελληνική Πολιτεία καθώς οι διακριθέντες (1η-3η θέση) του Πρωταθλήματος Ελλάδος Νέων και Νεανίδων (κάτω των 18 ετών) έχουν πριμοδότηση επί του βαθμού στις εξετάσεις εισαγωγής σε Ανώτερο ή Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ενώ πριμοδότηση έχουν και οι νέοι και νέες που συμμετέχουν με την Πρωταθλήτρια Ομάδα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας.


2)Το σκάκι δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των παιχνιδιών. Εκατομύρια ερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν αυτό το βαθιά στρατηγικό και πολύπλοκο παιχνίδι. Μία σκακιέρα και τα κομμάτια αρκούν για να ξεκινήσουν δύο φίλοι μία παρτίδα σκάκι Είναι μία ευχάριστη πνευματική δραστηριότητα όπου ο κάθε παίκτης προσπαθεί να εφαρμόσει την κατάλληλη στρατηγική ώστε να «κάνει ματ» τον αντίπαλο..


3) Το σκάκι είναι επιστήμη και τέχνη. Για να μπορέσει κάποιος να διακριθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού στο σκάκι χρειάζεται εκτός από το φυσικό ταλέντο να γίνει συστηματικός μελετητής του αντικειμένου. Το σκάκι αν και παίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο, ανεξάντλητο σε ιδέες και ακόμη και κορυφαίοι σκακιστές της εποχής μας δεν μπορούν να αποφύγουν τα λάθη στις παρτίδες τους.

Οι καλύτερες παρτίδες των κορυφαίων σκακιστών χαρακτηρίζονται από την λογική, τη δημιουργική σκέψη, την πρωτοτυπία και την ακρίβεια των κινήσεων τους και δικαίως θεωρούνται από το σκακιστικό κοινό ως έργα τέχνης.


4)Το Σκάκι είναι Πολιτισμός. Η μεγαλύτερη ομορφιά του παιχνιδιού αυτού είναι ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες , σε άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από την σωματική τους διάπλαση, ενώ φέρνει κοντά ανθρώπους από κάθε οικονομική ή κοινωνική τάξη. Στον κόσμο της σκακιέρας επικρατεί δικαιοσύνη. Η τύχη δεν έχει καμία θέση στο παιχνίδι αυτό. Οι παίκτες ξεκινούν με τις ίδιες δυνάμεις και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από την πνευματική προσπάθεια των δύο αντιπάλων.


5) Το σκάκι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μικρά παιδιά που ασχολούνται με αυτό καθώς μέσα από το παιχνίδι καλλιεργούν δεξιότητες που θα τους χρειαστούν για να επιτύχουν στην ανταγωνιστική σημερινή κοινωνία όπως η πειθαρχία σκέψης , η συγκέντρωση , η σοβαρότητα, η αναλυτική σκέψη , η ανάληψη της προσωπικής ευθύνηςαντικειμενικότητα στις κρίσεις τους ενώ επίσης μαθαίνουν να σέβονται και να υπολογίζουν πάντα τον αντίπαλο.


Ενώ σε άλλα αθλήματα -εκτός από πολύ σοβαρούς τραυματισμούς- έχουν δυστυχώς παρατηρηθεί φαινόμενα χρήσης αναβολικών από νέους με σκοπό καλύτερες επιδόσεις ,το σκάκι είναι ένα καθαρό άθλημα στο οποίο οι γονείς μπορούν άφοβα να εμπιστευτούν τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: