Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Παρτίδες από το Παγκόσμιο Κύπελλο (1ος γύρος)


Μετά τον Ivanchuk στο Tal Memorial , άλλος ένας κορυφαίος Ουκρανός σκακιστής (ο Ponomariov στη φωτογραφία) , φοβούμενος τον διαβόητο ιο Η1Ν1 εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο με μάσκα!


Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο διεξάγεται στο Khanty-Mansiysk της Ρωσίας. Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, τα μεγαλύτερα ονόματα (Gelfand, Gasjimov,Svidler, Morozevich, Radjabov, Ivanchuk, Ponomariov, Grischuk, Jakovenko, Κamsky κ.α.) προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο. Τις μεγαλύτερες "εκπλήξεις" τις πέτυχαν Κινέζοι αφού ο Yu,Yangyi νίκησε τον Movsesian ενώ ο Li,Chao απέκλεισε τον Αρμένιο Sargissian. Επίσης ο Zhou απέκλεισε στους αγώνες ράπιντ τον Sutovsky.

Ο Παπαιωάννου αποκλείστηκε δυστυχώς από τον πρώτο γύρο καθώς "έστησε" άσχημα- ένα τακτικό δύο κινήσεων- στον Lasnicka στην πρώτη παρτίδα με τα μαύρα και έχασε ενώ στην δεύτερη παρτίδα δεν κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα στον αντίπαλο. Έτσι το ματς τελείωσε με 0.5-1.5


Οι αγώνες(και το ιδιαίτερο σύστημα νοκ-αουτ που ακολουθείται) έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής αρκετό θέαμα πάνω στη σκακιέρα όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας...


Μία ενδιαφέρουσα αναμέτρηση ήταν αυτή μεταξύ των Negi kai Milov
O νεαρός Ινδός ξεκινησε με εντυπωσιακή νίκη(θρίαμβος της πλειονότητας των πιονιών στην πτέρυγα του βασιλιά!) , αλλά ο πιο έμπειρος Vadim Milov κατάφερε να ισοφαρίσει στην επόμενη παρτίδα με θυσία διαφοράς και να πάρει την πρόκριση στους αγώνες ράπιντ.





Στην επόμενη παρτίδα ο μαύρος παραμελεί την ανάπτυξή του και τον έλεγχο των αντίπαλων κεντρικών πιονιών και ο Nisipeanu με θυσία κομματιού τιμωρεί εντυπωσιακά τον συμπατριώτη του.



Τυπική παρτίδα δράκου η επόμενη... Ο Λευκός με συνεχόμενες θυσίες (αξιωματικού,διαφοράς και ίππου) εκθέτει τον αντίπαλο βασιλιά.




Τη ... δόξα του Shirov(βλ. προηγούμενη ανάρτηση) ζήλεψε ο Shabalov , κάνοντας την παρακάτω αβλεψία (εντελώς στοιχειώδες το τακτικό) στην πρώτη παρτίδα των μπαράζ-ράπιντ(25 10) με τον Baklan , χάνοντας σε μόλις 12 κινήσεις με Λευκά! Το πιο εντυπωσιακό πάντως είναι ότι κατάφερε μετά από αυτό να ανακάμψει και τελικά να προκριθεί!



Παρόμοια ευτράπελα είχαμε και σε άλλες παρτίδες ραπιντ(στην πίεση χρόνου) ,π.χ. στήσιμο ντάμας στην κίνηση από τον Shulman , στήσιμο της θέσης από τον Sutovsky που κόστισε τον αποκλεισμό του αλλά το πλέον αστείο (γιατί ειναι δύσκολο να πιστέψουνμε ότι όντως το έστησε...) το είδαμε στην παρακάτω παρτίδα από το μαχητικό Βιετναμέζο Le Quang (να σημειωθεί και πάλι ότι στο ράπιντ υπήρχε πρόσθετος χρόνος 10 δευτερολέπτων).




Τελειώνοντας , εξέλιξη ... βόλλευ είχαμε στην αναμέτρηση Akobian-Tregubov με διαδοχικούς πόντους (νίκες) και τελικό νικητη τον πρώτο με 9-7. (η παρτίδα ξαφνικού θανάτου γίνεται πλέον μετα από 10 παρτίδες blitz!)


Περισσότερα για τη διοργάνωση μπορείτε να διαβάσετε στο επίσημο site http://cup2009.fide.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: