Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ , του Χρ.Κεφαλή

Αναδημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου των εκδόσεων Κέδρος για το βιβλίο "Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια" του Χρήστου Κεφαλή , ένα έργο που ευχόμαστε αλλά και πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ελληνική σκακιστική βιβλιογραφία.

Κυκλοφόρησε μόλις από τις «Εκδόσεις Κέδρος» και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία η «Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια» του Χρήστου Κεφαλή. Πρόκειται για ένα έργο ταυτόχρονα ενημερωτικό, διδακτικό και ψυχαγωγικό, που παρουσιάζει εύληπτα και κατανοητά τον μυστηριώδη, γοητευτικό κόσμο του σκακιού, φέρνοντάς τον κοντά στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας. Έτσι έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική σκακιστική βιβλιογραφία, όπου – σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες – δεν υπήρχε ως τώρα κάτι παρόμοιο.

Το σκάκι δεν είναι μόνο το κορυφαίο πνευματικό άθλημα, αλλά διαθέτει επιπρόσθετα πολλά στοιχεία επιστήμης και τέχνης. Είναι ένας ιδιαίτερος μικρόκοσμος και ταυτόχρονα μια εικόνα της ανθρώπινης κοινωνίας και της ευρύτερης πραγματικότητας. Οι λεπτεπίλεπτες τεχνικές του και οι αναλογίες του με τη ζωή έχουν γοητεύσει μεγάλους στοχαστές, φιλοσόφους και καλλιτέχνες ανά τους αιώνες.

Στη «Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια» ο αναγνώστης θα βρει κάθε τι σχετικό με το αγωνιστικό σκάκι, αλλά και με όλες τις άλλες όψεις του σκακιού. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται:

-Θέματα σκακιστικής θεωρίας (κανόνες του παιγνιδιού, σκακιστική γραφή και ορολογία, εικόνες ματ, τακτικά και στρατηγικά μοτίβα).

-Βιογραφίες και παρτίδες κορυφαίων ξένων και Ελλήνων παικτών (παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, κορυφαίοι μετρ, πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδας, κ.λπ.).

-Θέματα και έννοιες του καλλιτεχνικού σκακιού.

-Συμβολή του σκακιού στην ανθρώπινη κουλτούρα (εκπαίδευση, επιστήμες, τέχνη, φιλοσοφία, κ.ά.).

-Μεγάλες προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με το σκάκι.

Καρπός πολύχρονης έρευνας του συγγραφέα, το έργο περιέχει:

-1250 περίπου λήμματα.

-500 παρτίδες (οι περισσότερες με σύντομα σχόλια).

-180 θέσεις από παρτίδες, φινάλε, προβλήματα, κ.ά.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Με σκληρό εξώφυλλο, το βιβλίο έχει 750 σελίδες και τιμάται 38 ευρώ. Η θεώρηση ύλης έγινε από το Διεθνή Μετρ Ηλία Κουρκουνάκη, ενώ το έργο καλύπτει την περίοδο ως τα τέλη του 2007. Για περισσότερες πληροφορίες, εκδ. Κέδρος, Γενναδίου 3, τηλ. 210 3809712.

Δεν υπάρχουν σχόλια: