Τρίτη 14 Απριλίου 2009

WAR IN CHESS

Μία νέα καλλιτεχνική πρωτοβουλία με επίκεντρο το σκάκι προβάλουμε σήμερα. Δίνουμε λοιπόν αμέσως το βήμα στον εμπνευστή της , φίλο σκακιστή Σπύρο Νάκα:

"Στο έργο war in chess μια παρτίδα σκάκι μεταξύ ανθρώπου και σκακιστικού προγράμματος θα εξελιχθεί πλαισιωμένη από λέξεις που οδηγούν σε websites σχετιζόμενα με τον πόλεμο. Το war in chess παραθέτει την εικόνα του παιχνιδιού απέναντι στην εικόνα του πολέμου με λέξεις που μας μεταφέρουν από το ένα σημείο στο άλλο.

Tην Δευτερα 20 Απριλίου 2009 ο πρωταθλητής Ελλάδος Grandmaster Χρίστος Μπανίκας θα αρχίσει μια παρτίδα με λευκό χρώμα εναντίον του σκακιστικού προγράμματος Rybka 3. Μέσω τις αρχικής σελίδας www.spyrosnakas.com οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν την παρτίδα σε ζωντανό χρόνο.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

War in chess

To παιχνίδι με την ευρύτερη έννοιά του έχει να κάνει με έναν κλειστό οροθετημένο χώρο ο οποίος διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που τηρούνται και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Ο σεβασμός των κανόνων και του χώρου δράσης προκαλεί ως αποτέλεσμα μια αίσθηση ελευθερίας κινήσεων και επιλογών. Ως αρνητικό πρόσημο αυτών των ιδιοτήτων του παιχνιδιού μπορούμε να πάρουμε τον πόλεμο. Ένα από τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων πολέμων είναι η απροσδιοριστία αρχής και τέλους τους (Ιράκ, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν) κόβοντας έτσι μια για πάντα και την τελευταία κλωστή που τους συνέδεε συμβολικά με το παιχνίδι.

O Ranciere σημειώνει ότι "…τα ετερογενή στοιχεία τίθενται μαζί προκειμένου να προκληθεί σύγκρουση". Αυτή η σύγκρουση προκαλεί λάμψη αλλά και ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι η "…ετερογένεια των στοιχείων αντιστέκεται στην ομοιογένεια του νοήματος."[ Jacques Rancière The Politics of Aesthetics για τα ελληνικά: Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη, επιμέλεια Γιάννης Σταυρακάκης & Κωστής Σταφυλάκης , εκδ. Εκκρεμές, Αθήνα 2008,σελ.93] Στο συγκεκριμένο έργο η παρτίδα σκακιού μεταξύ της μηχανής και του Χρίστου Μπανίκα θα εξελίσσεται πλαισιωμένη από 9 λέξεις οι οποίες θα οδηγούν σε websites σχετικά με τον πόλεμο. Aυτά θα έχουν πληροφορίες για διάφορους πολέμους που είναι σε εξέλιξη τώρα η έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν.

Αυτή η συνύπαρξη μέσα στο έργο των ετερογενών στοιχείων ( παιχνίδι – σύγχρονος πόλεμος) από τη μια υπογραμμίζει τα διαφορετικά στοιχεία τους και από την άλλη σχολιάζει υπόρρητα τις έννοιες της κοινοτικότητας και της ατομικότητας.

Μέσω μιας μορφής πρόσκλησης που θα γίνεται στο κοινό, στο έργο αυτή η ετερογένεια από διαλεκτική σύγκρουση μετατρέπεται , χωρίς να χάνει την έντασή της, σε ένα ιδιότυπο μόρφωμα στο οποίο αναπτύσσονται υπόγειες περίεργες συνδέσεις. Η ατομική προσπάθεια ενός πολύ ισχυρού παίκτη, η μηχανή, αλλά και το κοινό που θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της παρτίδας προκαλούν ένα οριακό και ανεπαίσθητο χάσιμο των ορίων μεταξύ παιχνιδιού - πολέμου αλλά και παράλληλα του ατομικού και δημοσίου χώρου επιλογής και δράσης ."

Δεν υπάρχουν σχόλια: