Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ανασκοπήσεις Σκακιστικού Υλικού (Chess Reviews)

(Εικόνα από το πρόγραμμα της Convekta Dinosaur Chess , σχεδιασμένο για παιδιά- ακόμα και προσχολικής ηλικίας. Ειδική αναφορά θα υπάρχει σε επόμενη δημοσίευση)

Είναι γενική η παραδοχή ότι η εποχή της πληροφορίας έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα του σκακιού. Τα πανίσχυρα σκακιστικά προγράμματα(Rybka,Fritz) , οι βάσεις εκατομμυρίων παρτίδων(Chessbase 10) , ο μεγάλος αριθμός διαθέσιμων σκακιστικών βιβλίων , η δυνατότητα Online παρτίδων σε σκακιστικούς servers (ICC, playchess κ.α.) , τα laptop με τις αναλύσεις που συνοδεύουν κάθε ισχυρό σκακιστή στα τουρνουά είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες οι οποίοι έχουν επιδράσει σημαντικά στην εξέλιξη του σκακιού.

Ο καλύτερος (=πιο οικονομικός!) τρόπος εύρεσης σκακιστικού υλικού μπορεί να γίνει μέσω των σελίδων που φιλοξενούν torrents http://ctorrent.gbhchess.com/ (Δωρεάν Εγγραφή) και του http://www.demonoid.com (Εγγραφή συνήθως μέσω πρόσκλησης από άλλο μέλος).Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση των torrents στο διαφωτιστικό άρθρο του skakistiko.blogspot.com

Όσο και αν όλα αυτά δείχνουν (και είναι!) πολύ ευνοϊκά για την πρόοδο των φιλόδοξων σκακιστών , ιδίως των νεαρότερων , δημιουργούν νέες προκλήσεις για τους ίδιους αλλά και τους προπονητές τους.

Πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση σκακιστικού υλικού αλλά η κατάλληλη επιλογή και αξιοποίησή του (σε ένα σωστό πλαίσιο προπόνησης.)

Ένας σοβαρός κίνδυνος είναι επίσης αυτός της παθητικής και άκριτης αποδοχής μεγαλου όγκου πληροφοριών (είτε είναι η ανάλυση του σκακιστικού προγράμματος , είτε μέσω των βιβλίων και οι οποίες πολλές φορές δεν είναι κανοι σωστές ) που σίγουρα δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης που απαιτεί το σκάκι.

Το παρόν blog κάθε Πέμπτη με παρουσιάσεις/κριτικές/προτάσεις σκακιστικού υλικού από το δυναμικό της ομάδας (Βιβλία , προγράμματα ,video ,ταινιες, online υλικό στο internet κ.α.) , η με σύνδεση ενδιαφέροντων θεμάτων με το αντίστοιχο υλικό (π.χ. Συγκεκριμένα Ανοιγματα, Χρήση Σκακιστικών Προγράμματων , Υλικο για στρατηγική/τακτικά, Προπόνηση , Ασκήσεις ,Διαιτησία κ.α.) , φιλοδοξεί να δίνει χρήσιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις που θα απευθύνονται στους σκακιστές , τους προπονητές (και όχι μόνο!)

Ελπίζουμε στην ενεργή συνεισφορά των αναγνωστών μας σε ότι αφορά τις απόψεις τους στα θέματα που θα παρουσιάζουμε αλλά και στην υποβολή προτάσεων για νεα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Να σημειωθεί ότι για to αλληλένδετο θέμα της αξιοποίησης των ηλεκτρονικών υπολογιστών για το σκάκι είναι προσκεκλημένος στο ραδιόφωνo(Sentra 103.3) ο Γενικός Έφορος και σκακιστής του συλλόγου μας Σωτήρης Λογοθέτης.Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του Sentra 103.3:

Η 4η σκακιστική εκπομπή “Αναζητήσεις σε άσπρα – μαύρα” βγαίνει στον αέρα το Σάββατο 27/9. Η εκπομπή γίνεται από το νέο αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Sentra FM 103,3 κάθε Σάββατο από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί και μεταδίδεται και μέσω του διαδικτύου (www.sentrafm.gr). Το Σάββατο 27/9 ο παραγωγός της εκπομπής Χρήστος Πιλάλης θα φιλοξενήσει το Σωτήρη Λογοθέτη, μετρ της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας και διεθνή διαιτητή, για να συζητήσουν για τη χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από τους σκακιστές και τις σκακίστριες. Η εκπομπή είναι ανοιχτή σε παρεμβάσεις ακροατών.

Ο παραγωγός
Χρήστος Πιλάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: