Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Α' Εθνική 2011: Επιστολή Χρήστου Γκορίτσα προς το Δ.Σ. της ΕΣΟ

Προς τον Πρόεδρο, κ. Γεώργιο Μακρόπουλο, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε!
Αξιότιμοι κύριοι Σύμβουλοι!

Προς τεράστια και οδυνηρή έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη συνεδρίασή σας του Σαββάτου, 09.10.2010 αποφασίσατε κατά πλειοψηφία (8 – 5) την αλλαγή της σύνθεσης των ομάδων, οι οποίες πρόκειται να αγωνιστούν στο 39ο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 2011. Σύμφωνα με την απόφασή σας η σύνθεση των ομάδων αυτών θα είναι πλέον οκταμελής και θα περιλαμβάνει τρεις γενικές σκακιέρες, μία γυναίκα, έναν έφηβο Κ18, έναν παμπαίδα Κ12, μία νεάνιδα Κ18 και μία κορασίδα Κ16.

Πιστεύουμε ότι η παραπάνω απόφασή σας δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, διότι:

1. Αποτελεί μια όλως ξαφνική και βίαιη αλλαγή των όρων διεξαγωγής του Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 2011 με κάθετες παρενέργειες στα Ομαδικά Πρωταθλήματα όλων ανεξαιρέτως των κατώτερων κατηγοριών, η οποία δεκαπέντε μόλις ημέρες πριν την έναρξη της μετεγγραφικής περιόδου έρχεται να ανατρέψει τη στοχοθεσία, τον αγωνιστικό και τον προπονητικό σχεδιασμό και την κατανομή των πόρων πάμπολλων σωματείων, τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να παραχωρήσουν ή να αποκτήσουν αθλητές και αθλήτριες, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των αθλητών, των αθλητριών και των γονέων τους, έχουν προσλάβει προπονητές και έχουν οργανώσει προπονητικά κλιμάκια. Ας μη παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η αγωνιστική περίοδος στο σκάκι λειτουργικά εκκινεί το μήνα Σεπτέμβριο και μόνο τυπικά το μήνα Ιανουάριο! Η εμπιστοσύνη των σκακιστών και η αξιοπιστία μας έναντι όλων, όσους επιβάλλεται να προσεγγίσουμε και να φέρουμε κοντά στο σκάκι, τίθενται εν αμφιβόλω!

2. Αποκλείει από τα Ομαδικά Πρωταθλήματα το πλέον πολυπληθές και δυναμικό αθλητικό δυναμικό του σημερινού ελληνικού σκακιού, που δεν είναι άλλο από τους παίδες κάτω των δεκαέξι και δεκατεσσάρων ετών, λειτουργώντας σαφώς αντιαναπτυξιακά, καθώς δημιουργεί ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ηλικίας των δώδεκα και των δεκαοκτώ ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο, ενώ οι παίδες εξελίσσονται φυσιολογικά από ταλαντούχα παιδιά σε ολοκληρωμένους σκακιστές, τα σωματεία θα είναι πολύ διστακτικά να επενδύσουν στη σκακιστική τους εκπαίδευση, αφού δε θα μπορούν να τους αξιοποιήσουν άμεσα στις πρώτες ομάδες τους. Ας μη αδιαφορούμε και για την απαξίωση των προσπαθειών της πλειονότητας των σωματείων, των αθλητών και των γονέων τους, που επί σειρά ετών, δείχνοντας δικαιολογημένη εμπιστοσύνη στο σταθερό αναπτυξιακό προσανατολισμό της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, καλλιέργησαν συστηματικά άγουρα ταλέντα και δεν μπορούν πια, όπως έχουν την εύλογη προσδοκία και το αναντίρρητο ηθικό δικαίωμα, να δρέψουν τους καρπούς των κόπων και των θυσιών τους! Μια ολόκληρη φουρνιά αξιόλογων Ελλήνων σκακιστών κινδυνεύει άμεσα να τελματώσει, ενώ καθίσταται ευκολότερη η δημιουργία ετερόκλητων «μισθοφορικών» ομάδων χωρίς ουσιαστικό παραγωγικό υπόβαθρο!

3. Συρρικνώνει τη συμμετοχή των ενήλικων σκακιστών, και ειδικά των ανδρών, στα Ομαδικά Πρωταθλήματα και, συνακόλουθα, τη σωματειακή ζωή, αφού πλέον η δυνατότητά τους να αγωνίζονται στις πρώτες ομάδες των σωματείων τους περιορίζεται δραματικά, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι ομάδες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αλλοδαπούς, κοινοτικό και μη, σε δύο από τις τέσσερις σκακιέρες ενηλίκων. Ας μη πέσουμε στην παγίδα να θεωρήσουμε ότι στο ομαδικό σκάκι δεν υπάρχει χώρος για ενήλικες σκακιστές, οι οποίοι είναι αυτοί που, εκτός των άλλων, υποστηρίζουν διαχρονικά, διοικητικά και οργανωτικά, τα σωματεία τους! Το σκάκι δεν είναι ρυθμική γυμναστική, αλλά απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, διότι είναι, πάνω απ’ όλα, τρόπος ζωής!

4. Προτάσσει τη μικρής, σχετικά, κλίμακας εξοικονόμηση χρημάτων των σωματείων της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, η οποία αναφορικά με τα ανελαστικά έξοδα ανέρχεται εφάπαξ στο συνολικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων ευρώ περίπου, έναντι αποδεκτών από όλους αγωνιστικών και αναπτυξιακών στόχων, οι οποίοι αποτελούν διακηρυγμένες προτεραιότητες της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας εδώ και πολλά χρόνια. Ας μη συγχέουμε τις οικονομικές απαιτήσεις του πρωταθλητισμού, οι οποίες είναι εν πολλοίς επιλογή των σωματείων, τα οποία φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν, με τη βασική δαπάνη της συμμετοχής στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας! Εξάλλου, η αγωνιστική περιθωριοποίηση πλήθους αθλητών θα στερήσει το σκάκι από πολύτιμα έσοδα, και μάλιστα τη στιγμή που αυτό έχει ανάγκη να στηριχθεί και στην αυτοχρηματοδότηση, για να επιβιώσει παρά τη δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς το άθλημά μας!

5. Δημιουργεί την εντύπωση ότι αποφάσεις μέγιστης σημασίας (αφού αφορούν στο θεμέλιο του σωματειακού αθλητισμού, τα Ομαδικά Πρωταθλήματα) για το μέλλον του ελληνικού σκακιού λαμβάνονται βεβιασμένα, αποσπασματικά και χωρίς εξαντλητική προετοιμασία και διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων (σωματείων, Τοπικών Επιτροπών, Ενώσεων κ.τ.λ.) αποκλειστικά και μόνο στη βάση ευκαιριακών συσχετισμών εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Κατά συνέπεια, σας καλούμε να αναθεωρήσετε άμεσα την παραπάνω απόφασή σας και να ξεκινήσετε μια ενδελεχή μελέτη του προβλήματος, στην οποία πρέπει να κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ούτως ώστε να θέσουμε όλοι μαζί τις βάσεις για Ομαδικά Πρωταθλήματα βιώσιμα, παραγωγικά, ανταγωνιστικά και ελκυστικά για το σκακιστικό κόσμο και την κοινωνία.

Με τιμή


Χρήστος Γκορίτσας

3 σχόλια:

Skakistiki Anixi είπε...

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό να οδηγήσει το διάλογο σχετικά με ένα από τα κορυφαία και πλέον περίπλοκα ζητήματα του ελληνικού σκακιού μακριά από προσωπικές αντεγκλήσεις, στενώς εννοούμενα σωματειακά συμφέροντα, γεωγραφικές αντιπαλότητες, παραταξιακές αντιπαραθέσεις και βεβιασμένες, υπό το κράτος της πίεσης της σοβούσας οικονομικής κρίσης, προσωρινές «λύσεις» σε κατεύθυνση γόνιμη και φιλοδοξεί να επιτρέψει τη δημόσια κατάθεση, τη ζύμωση και τη σύνθεση όλων των σχετικών απόψεων και προτάσεων, για να επιτευχθεί το άριστο αποτέλεσμα.
Σας καλώ, εφόσον συμφωνείτε, να την προσυπογράψετε.

Με σκακιστικούς χαιρετισμούς
Χρήστος Γκορίτσας

barbis είπε...

Σοφή κίνηση, από τον Σκακιστικό όμιλο Βόρειας Εύβοιας έχεις το OK.Ας γίνει ψηφοφορία γι΄αυτή την απαράδεκτη απόφαση να δούμε τι θέλουν τα σωματεία.Ούτε το 30% δε θα θέλει τις 8 σκακιέρες,πόσο μάλλον αυτή τη σύνθεση που αποτελεί δεκανίκι για διαλυμένες ομάδες!
Υ.Γ:Πρώτη φορά συμφωνώ με τον Μακρόπουλο σε κάτι,ελπίζω να μην επαναληφθεί:)

LOG BOOK είπε...

ΜΠΡΑΒΟ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ