Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ / ΘΡΙΑΜΒΟΣ! ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ 2.5-1.5 / Κορυφαίοι Έλληνες Σκακιστές (4)Γιάννης Παπαϊωάννου

Ο Φωτογράφος εστιάζει δικαιολογημένα στο μεγαλύτερο αστέρι της Ρωσίας , τον μεγάλο Alexander Morozevich , ο οποίος είναι έτοιμος να παίξει το υπέρμοντέρνο 4.η4!? μετά από 22 ακόμη κινήσεις θα αναγκαζόταν σε εγκατάλειψη!







Τρεις τίτλους έχει το σημερινό μας άρθρο ( για να διαλέξουν οι αναγνώστες μας αυτόν που ταιριάζει καλύτερα!) καθως τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της πέτυχε την ημέρα των φώτων. η Εθνική μας ομάδα! Επικρατησε , στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων το οποίο διεξάγεται στην Τουρκία, της παραδοσιακά μεγαλύτερης δύναμης του παγκόσμιου σκακιού Εθνικής ομάδας της Ρωσίας (ομάδα της ισχυρότερης σκακιστικής ομοσπονδίας στον κόσμο) με 2.5-1.5!!

Πολύ μεγάλες νίκες πέτυχαν οι "πεφωτισμένοι" Γιάννης Παπαϊωάννου που συνέτριψε με τα μαύρα σε μινιατούρα τον Alexander Morozevich και ο Χρίστος Μπανίκας που διέλυσε τον Tomashevsky. Ο Βασίλης Κοτρωνίας δεν κατάφερε να κρατήσει την πρώτη σκακιέρα εναντίον του Jakovenko ενώ χρυσή ισοπαλία , από δύσκολη θέση , πήρε ο Θάνος Μαστροβασίλης με τα μαύρα με αντίπαλο τον Nikita Vitiugov.

Για την Εθνική μας ομάδα δεν αγωνιστηκε σήμερα οι Στέλιος Χαλκιάς και Δημήτρης Μαστροβασίλης. Ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας ο Γιάννης Νικολαίδης δέχτηκε από τους παίκτες του το καλύτερο δώρο και γενεθλίων(5/1) και εορτής(7/1) ενώ και ο αρχηγός της αποστολής Μιχάλης Καλοσκάμπης πιστώνεται σημαντικό μέρος της επιτυχίας , κυρίως για την συμβολή του στη συμμετοχή του Βασίλη Κοτρωνία στην Εθνική Ομάδα.

Ξεκινάμε με την σαρωτική επικράτηση του Γιάννη Παπαιωάννου επί του 2 φορες διεκδικητή του Παγκόσμιου Τίτλου και σκακιστή που έχει φτάσει στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης Alexander Morozevich. Το blog μας δεν είχε κάνει , στη σειρά άρθρων "Κορυφαίοι Ελληνες Σκακιστές" αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου. Ο λόγος απλός , νιώθαμε ότι δεν είχε παίξει ακόμα την καλύτερη παρτίδα του. Σήμερα όμως μπορούμε με ενθουσιασμό να παρουσιάσουμε την παρακάτω παρτίδα.



Εύκολη νίκη και για τον Χρίστο Μπανίκα που εκμεταλλεύτηκς την κακή επιλογή του Tomashevsky στο άνοιγμα και δεν έδωσε κανένα περιθώριο στον αντιπαλό του. Ο Ευγένιος στο τέλος προτίμησε να γίνει σχεδόν ματ πάνω στη σκακιέρα , για να καθυστερήσει το 2-0 υπέρ της Εθνικής Ελλάδος...





Για να μην ξεχνάμε και μερικά πράγματα , οφείλουμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Σκακιστική Ομοσπονία της Τουρκίας που έδωσε στην Ομοσπονδία μας την wild card για τη συμμετοχή μας στους αγώνες και την ευκαιρία να σημειώσουμε αυτή την τεράστια νίκη.

4 σχόλια:

Κωστής Σκαπέρδας είπε...

Να με συγχωρέσουν οι αναγνώστες για το πομπώδες ύφος , αλλά πιστεύω ότι τέτοια νίκη αξίζει να την χαρεί και να τη γιορτάσει όλη η ελληνική σκακιστική κοινότητα.

Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σκακιστές μας.

...και μερικοί να ζητήσουν επιτέλους συγγνώμη για όσα έχουν πει εις βάρος τους κατά καιρούς...

Ανώνυμος είπε...

paidia ti na leme tora....i ethniki rosias ekane pap-test kai vgike thetiko!!!!lol spyros nakas

Ανώνυμος είπε...

Η νίκη του Παπαιωάννου , με τον τρόπο μάλιστα που ήρθε, είναι η μεγαλύτερη Έλληνα σκακιστή όλων των εποχών!!!

Ο Παπ αιφνιδίασε πλήρως τον Morozevich, θυσιάζοντας ασυνηθιστα για το στύλ του τα πιόνια το ένα μετά το άλλο!!! Ο Morozevich θα το θυμάται αυτό για όλη του τη ζωή!!!

Κ. Σκαπέρδας είπε...

Είναι η πρώτη φορά που διαλύεται σε λιγότερο από 25 κινήσεις με τα Λευκά ο Morozevich , και μάλιστα με αυτό τον τρόπο! Μόνο δύο φορές έχει ηττηθεί σε λιγότερες από 25 κινησεις με λευκά, η μία εναντίον του Kasparov , και η άλλη πριν 19 χρόνια!