Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Ανασκοπήσεις Σκακιστικών Βιβλίων (και λογισμικού)

Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας , το σκακιστικό βιβλίο ήταν και παραμένει το σημαντικότερο μέσο παροχής ουσιαστικής σκακιστικής γνώσης. Πριν προχωρήσουμε σε ειδικότερες ανασκοπήσεις βιβλίων θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ορισμένες πρακτικές πληροφορίες για την κατάλληλη αναζήτηση τίτλων ,των ανασκοπήσεων αυτών, τους τρόπους παραγγελίας-αγοράς κ.α.

Το πρώτο βήμα για την αναζήτηση του κατάλληλου βιβλίου για τον κάθε σκακιστή είναι η αναζήτηση από πλήρεις λίστες σκακιστικών βιβλίων.

Οι πιο ενδιαφέρουσες και πλήρεις λίστες βιβλίων (και όχι μόνο!) είναι:

NewInChess Ολλανδικό
BCM Chess Αγγλικό

Το δεύτερο βήμα είναι να αναζητήσετε ανασκοπήσεις (reviews) των τίτλων για τα οποία ενδιαφέρεστε. Εδώ ως ανασκοπήσεις θεωρούμε τις αναλυτικές κρίσεις του περιεχομένου και όχι το διαφημιστικο κείμενο που ακολουθεί το κάθε προϊόν

Αναλυτικά reviews μπορείτε να βρείτε στα εξής site:

http://www.bcmchess.co.uk/reviews/bcmrev.html
Σελίδα σύντομων reviews του BCM. Πολύ πλούσιο και χρηστικό καθώς διαθέτει και ειδική μηχανή αναζήτησης.

http://www.chesscafe.com/Reviews/books.htm
Πολύ ενδιαφέρουσες και σε βάθος ανασκοπήσεις , με ιδιαίτερη προσωπική ματιά. Ίσως οι πιό αξιόπιστες που υπάρχουν.

http://www.jeremysilman.com/chess.html

Συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς η συγκεκριμένη σελίδα έχει εμπορικούς σκοπούς.(Προώθηση βιβλίων Silman) Πάντως υπάρχουν ενδιαφέρουσες ανασκοπήσεις για σχεδόν όλους τους τίτλους

http://www.chesscenter.com/twic/twic.html
Ανασκοπήσεις από τον γνωστό IM John Watson

http://seagaard.dk/review/eng/content/index.asp


Ενδιαφέρουσα προσπάθεια με πολύ καλή κατηγοριοποίηση.
Οι reviewers όμως δεν είναι του ίδιου επιπέδου με αυτούς που έχουν ήδη αναφερθεί (Δανοί σκακιστές με FIDE ELO 2200-2300)

http://www.chessville.com/reviews/reviews_index.htm


Το Chessville είναι άλλος ένας χώρος για αξιόπιστες και σε βάθος ανασκοπήσεις σκακιστικού υλικού.

Φυσικά το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε το υλικό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και τη δυναμικότητά σας.

Σημαντικά στοιχεία στην απόφαση-επιλογή του κάθε σκακιστή είναι

-Η αξιοπιστία του συγγραφέα: Το σκακιστικό του επίπεδο, η συγγραφική του εμπειρία κλπ

-Η αξιοπιστία του κριτικού: Το σκακιστικό του επίπεδο , ο λόγος που κάνει θετικά ή αρνητικά σχόλια κλπ

-Οι συστάσεις του παρόντος blog (!!) :)


To τελευταίο και πολύ σηματικό βήμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προμηθευτείτε το κατάλληλο βιβλίο ή software.

Προτείνουμε τα εξής:

1) Ελέγξτε πρώτα εαν το υλικό για το οποίο ενδιαφέρεστε είναι ήδη ελεύθερο διαθέσιμο μέσω internet.(π.χ. μορφή pdf , djvu ή σε μορφή αρχείου ChessBase) Στην πλειονότητα των περιπτώσεων , βιβλία που έχουν εκδωθεί πάνω από ένα χρόνο είναι πιθανότατα διαθέσιμα μέσω torrents. Φυσικά κάτι τέτοιο δύσκολα αντικαθιστά τη ζεστασιά του πραγματικού βιβλίου...

2) Εαν σας ενδιαφέρει να τα αποκτήσετε (έστω και μεταχειρισμένα) με το χαμηλότερο δυνατό κόστος , σας προτείνουμε το δημοφιλές Amazon. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στο χρόνο παράδοσης.

3) Εάν σας ενδιαφέρει η ταχύτητα παράδοσης σας συνιστούμε το BCM Chess Η εμπειρία έχει δείξει ότι το NewInChess αργεί σημαντικά στην παράδοση του υλικού.

4) Η λύση της αγοράς ξένου βιβλίου από ελληνικό κατάστημα ουσιαστικά επιβαρύνει και άλλο την τιμή του προϊόντος , ενώ συνήθως οι νέοι σκακιστικοί τίτλοι αργούν να φτάσουν στα βιβλιοπωλεία.


Θα ακολουθήσουν φυσικά και εκτεταμένες ανασκοπήσεις από το blog μας , ένα πρωτοπόρο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα. Στα σχόλια της παρούσας δημοσίευσης μπορείτε να προτείνετε βιβλία ή κατηγορίες βιβλίων για ανασκόπηση , έτσι ώστε να υπάρχει μία πιο διαδραστική συμμετοχή των (εκατοντάδων) αναγνωστών της σελίδας μας.

2 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Εμπειρία online αγοράς βιβλίων - κυρίως μη σκακιστικών- έχω από το amazon.com. Ο χρόνος παράδοσης πράγματι δεν σε συναρπάζει, αλλά αξίζει τουλάχιστον η επίσκεψη στη σελίδα του προϊόντος, στο amazon, γιατί εκεί υπάρχουν αναρτημένα και reviews αναγνωστών, που μερικά είναι φωτισμένα.

Ανώνυμος είπε...

Ta πράγματα αλλάζουν όταν το βιβλίο είναι σκακιστικό. Πολύ σπάνια κάποιος με την ανάλογη παιδεία και κατάρτιση θα κάτσει να σχολιάζει σκακιστικά βιβλία στο amazon!. Επίσης είναι ακόμη πιο δύσκολο για κάποιον ο οποίος δεν έχει την απαιτούμενη άνεση στο σκακιστικό χώρο να κρίνει ποια σχόλια είναι πεφωτισμένα και ποιά όχι.

Πολλές φορές στο amazon σε σκακιστικά βιβλία (και όχι μόνο) έχω παρατηρήσει σχόλια "τάχαμου¨ αντικειμενικών κριτών οι οποίοι στην ουσία είναι "βαλτοι" να προωθήσουν το εν λόγω βιβλίο.

Επίσης δεν προσέθεσα το amazon στη γενική αναζήτηση τίτλων , τη θεωρώ υποδεέστερη από αυτές που ήδη αναφέρονται.

Απο τη μεριά μας θα κάνουμε μία προσπάθεια -όσο πιο αντικειμενική γίνεται- να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τον σκακιστικό κόσμο στις επιλογές του - ελπίζοντας φυσικά ότι και οι αναγνώστες θα συμβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους.

Επίσης θα αποφύγουμε κριτικές σε βιβλία ήδη ευρέως γνωστά και διαδεδομένα προς όφελος αυτών τα οποία έχουν παραμεληθεί ή υποτιμηθεί στον ελληνικό σκακιστικό χώρο.

Η επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος θα φανεί στην πορεία του χρόνου!