Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

"ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΔΥΟ"


του Κωστή Σκαπέρδα

Ξεφυλλίζοντας χθες πολιτική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας το μάτι μου "έπεσε" στην παραπάνω φωτογραφία(από την ταινία μικρού μήκους "Παιχνίδι για δύο")

"Επιτέλους μία σκακιέρα σωστά στημένη!" ήταν η πρώτη μου σκέψη. "Και μάλιστα στο φιλόδοξο 1.ε4 του Λευκού η παίκτρια με τα μαύρα έχει επιλέξει την πιο οξεία βαριάντα της Σικελικής! Δεν πτοείται από το γεγονός ότι ο ανδρας έχει την πρώτη κίνηση, Θέλει να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία παίζοντας 6..Ιη4!? 'κυνηγώντας' τον Λευκό αξιωματικό μετά από 7.Αη5(η μοναδική φιλόδοξη κίνηση) θ6 8Αθ4 η5 Αναμένεται μία παρτίδα γεμάτη ένταση!"

Σήμερα ξανακοίταξα τη φωτογραφία/στιγμιότυπο από την ταινία χωρίς να περιορίσω την προσοχή μου στη σκακιέρα... Και ο άντρας και η γυναίκα εχουν "κερδίσει" ένα μικρό μέρος των δυνάμεων του άλλου (το πιόνι δίπλα-αριστερά τους) Όμως ούτε ο άνδρας-που έχει και την κίνηση!- , ούτε η γυναίκα έχουν το βλέμμα τους στη σκακιέρα αλλά στα μάτια του άλλου.

Ο ήρωας της ταινίας μας - ο Αργύρης - έχει να εκτιμήσει εαν η σκακιέρα δαπέδου είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας ή το μοναδικό φυσικό εμπόδιο προς αυτό που επιθυμεί περισσότερο... (που δεν είναι άλλο από τη Νίκη!)


Διαβάστε το Δελτίο τύπου για το "Παιχνίδι για δύο" στο σκακιστικό blog του Πανιωνίου


Υ.Γ. Πολλά συγχαρητήρια στον σκακιστικό σύμβουλο της ταινίας και σκακιστή του Πανιωνίου Σταύρο Πανταζόπουλο!

4 σχόλια:

Stelios.Koukouvitakis είπε...

Ευχαριστούμε για την αναφορά!

Το "Παιχνίδι για δύο" θα παιχτεί την Παρασκευή 7/11 στις 10μμ στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Έχει επιλεγεί στις 20 καλύτερες ταινίες απ όλο τον κόσμο, για το Διαγωνιστικό τμήμα, στο Φεστιβάλ Πλατφόρμα Βίντεο 8. (πλήρες πρόγραμμα στο http://www.platforma.gr/index.php)

Στην προβολή θα είναι και ο Σταύρος Πανταζόπουλος, οπότε όσοι δεν αναγνωρίσατε από ποια γνωστή παρτίδα προέρχεται το άνοιγμα της φωτογραφίας, μπορείτε να τον ρωτήσετε!

Στέλιος Κουκουβιτάκης,
ο σκηνοθέτης της ταινίας

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απλά θέλω να δώσω τις ευχές μου στο σκηνοθέτη, στο Σταύρο και σε όλους τους συντελεστές της ταινίας για πολλές επιτυχίες, τόσο της ταινίας όσο και των ίδιων. Άντε και μεγάλου μήκους - πάντα με θέμα το σκάκι!

Ανώνυμος είπε...

από ποια γνωστή παρτίδα προέρχεται το άνοιγμα της φωτογραφίας???

Από πολλές σίγουρα. Το άνοιγμα π.χ. έχει παιχτει και μεταξύ Kasparov-Polgar του καλύτερου άνδρα και της καλύτερης γυναίκας όλων των εποχών. (1 νίκη και μία ισοπ για Κασπάροβ)

Μάλλον όμως θα υποννοείται η παρτίδα Ponomariov-Polgar του 2002 όπου ο Λευκός ήταν εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής της FIDE αλλά κέρδισε η Polgar.

Πιθανον η συγκεκριμένη παρτίδα να ήταν η πρώτη φορά που γυναίκα κέρδιζε εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή σε κανονική παρτίδα αν και δεν το έχω ψαξει ενδελεχώς.

22:08-22:22 είναι στο πρόγραμμα η ταινία και θα προσπαθήσουμε να είμαστε παρόντες στην προβολή της!

Ανώνυμος είπε...

Επίσης δεν σχολιάσαμε τη στατικότητα των σωμάτων και την αντίθεσή που δημιουργούν με τα φτερουγίσματα των πουλιών στο βάθος!