Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΙΚΕΛΙΚΗ - Παρουσίαση και Βιβλιοκριτική


του Κ.Σκαπέρδα

H Κλασική Σικελική είναι μία από τις άμυνες το μαύρου που συναντάται σε ελάχιστο βαθμό στις Ελληνικές παρτίδες.(Προσωπικά μόνο ένας σκακιστής σε 15 χρόνια μου με έχει αντιμετωπίσει με αυτό το άνοιγμα ενώ εγώ το έχω δοκιμασει με τα μαύρα μόλις μία φορά). Αυτό είναι ακόμη πιο αξιοπερίεργο αν σκεφτούμε ότι αποτελεί σταθερά μέχρι σήμερα την κύρια άμυνα του κορυφαίου Έλληνα σκακιστή Βασίλη Κοτρωνιά.

Αποτελεί επίσης ένα άνοιγμα το οποίο είναι σίγουρα παραμελημένο από την διεθνή βιβλιογραφία.

Θεωρώ ότι κυριότερος λόγος γι ' αυτό το φαινόμενο είναι ...ψυχολογικός! Δεν είναι "της μόδας" ενώ το συγκεκριμένο άνοιγμα ουσιαστικά δεν έχει όνομα καθώς αυτό προσδιορίζεται από την κίνηση του αντιπάλου π.χ.

6.Αη5 Ράουζερ"Rauzer"
6.Αγ4 οδηγεί σε Sozin (Με μικρό ροκέ για το Λευκό) ή Velimirovic Attack (Με Βε2 και 0-0-0)

6.Aε2 ε5 Είναι η βαριάντα Boleslavsky κλπ (6..ε6 οδηγεί σε Scheveningen-Σεβενίγκεν ,ενώ 6..g6 είναι ένας "ασφαλής" Δράκος)


Με δεδομένο ότι είναι ένα άνοιγμα πολύ σταθερό και αξιόπιστο (το ότι το έπαιζε συστηματικά ο Kramnik είναι ενδεικτικό) , στηρίζεται περισσότερο στην στρατηγική και την κατανόηση παρά στα τακτίκα , ενώ είναι μία επιλογή οπου δεδομένα ο αντίπαλος δεν θα έχει την ίδια εμπειρία όπως με άλλα ανοίγματα , αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για σκακιστές κάθε επιπέδου.


Easy Guide to The Classical Sicilian (2000) Youni Yrjola

Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βιβλίο για οποιονδήποτε παίκτη θέλει να έχει μία πρώτη επαφή με το άνοιγμα. Το γεγονός ότι έχει πολλά διαγράμματα , συνοδευόμενα με ξεκάθαρες ιδέες και στρατηγικά θέματα το καθιστούν ιδιαίτερα εύληπτο και ευκολοδιάβαστο.

Οι τυπικές μέθοδοι για το λευκό και το μαύρο σε κάθε βαριάντα (στην αρχή κάθε κεφαλαίου) είναι ίσως το πιο δυνατό κομμάτι του βιβλίου. Οι παρτίδες που παρουσιάζονται είναι επίσης σωστά επιλεγμένες και έχουν μεγάλη διδακτική αξία

Φυσικά η ίδια αντιμετώπιση δεν μπορεί να ακολουθηθεί στην Velimirovic Attack όπου ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί να ψάξει πολύ καλύτερα για ένα αξιόπιστο ρεπερτόριο.

Sicilian Sozin - Golubev (2001)


To βιβλίο αυτο παίζει ουσιαστικά "χωρίς αντίπαλο" και είναι γραμμένο από ένα αναγνωρισμένο συγγραφέα. Καλύπτει ιδιαίτερα οξείες βαριάντες και σε μεγάλο βάθος. Φυσικά οι γενικόλογες συμβουλές λίγη σημασία έχουν όταν και οι δύο βασιλιάδες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο! Είναι βέβαιο ότι ο σκακιστής ο οποίος θα εντρυφίσει στο υλικό του βιβλίου, με τη βοήθεια των κορυφαίων προγραμμάτων (Rybka κ.α.) θα βρει βελτιώσεις σε αυτες τις πολύ οξείες βαριάντες. Το βιβλίο απευθύνεται σίγουρα σε σκακιστές με έλο πάνω από 2000.



Chess Explained - The Classical Sicilian (2005) by Alex Yermolinsky

Το πιο ποιοτικό βιβλίο που έχει γραφτεί για την Classical και θεωρώ ότι είναι γενικότερα από τις καλύτερες συλλογές παρτίδων σε άνοιγμα. Ο στόχος του συγγραφέα δεν είναι να υπερασπιστεί τόσο το άνοιγμα αλλά η επιλογή των παρτίδων είναι τέτοια ώστε να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε κατανόηση ο αναγνώστης-μελετητής. Η ανάλυση των παρτίδων είναι ακριβής ,διεξοδική και σε πολύ υψηλό επίπεδο με πολλά εύστοχα σχόλια που βοηθούν στην κατανόηση και παίκτες χαμηλότερου επιπέδου από αυτούς στους οποίους το βιβλίο κυρίως απευθύνεται. (τουλάχιστον 1900 έλο). Παρουσιάζεται δε το εκπληκτικό για βιβλία ανοίγματος φαινόμενο. Ο λευκός στη συλλογή των παρτίδων έχει ποσοστό επιτυχίας 72%! (+16=4 -5). Η απόλυτη ειλικρίνεια του συγγραφέα (αναγνωρισμένος και από τη συγγραφή του "Τhe road to self-improvement") είναι λοιπόν άλλη μία απόδειξη της ποιότητας του βιβλίου.

Είμαι βέβαιος ότι όποιος μελετήσει διεξοδικά τις παρτίδες του βιβλίου αυτού με τις νίκες του πάνω στη σκακιέρα θα αναστρέψει το ποσοστό του μαύρου!

Πρόκειται για μία εξαιρετική συλλογή παρτίδων την οποία ο φιλόδοξος σκακιστής οφείλει να μελετήσει , ακόμα και αν το άνοιγμα αυτό είναι εκτός του ρεπερτορίου του.


Starting Out - Classical Sicilian by Raetsky,Chetverik (Δεκεμβριος 2007)

Είναι ένα βιβλίο το οποίο δεν έχει "πέσει" στα χέρια μου. (Δεν το έχω εντοπίσει σε torrents) Έχοντας δει κάποια reviews δείχνει αξιόλογο βιβλίο , ενώ σίγουρα είναι το πιο ενημερωμένο βιβλίο (up to date!) στο άνοιγμα.











Σε μορφή Chessbase Kosten (2000)

Θεωρώ ότι η μόνη χρησιμότητα του e-βιβλίου είναι μία γρήγορη εποπτεία των βαριαντών για όσους έχουν μία πρώτη επαφή με το σκάκι. Αν και πιστεύω ότι τα βιβλία σε μορφή αρχείου chessbase αποτελούν "το μέλλον" στην εκμάθηση του σκακιού (με συνετή χρήση επιτυγχάνεται απίστευτη οικονομία χρόνου) η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί μία από τις πρώτες τέτοιες προσπάθειες και μόνο ως συμπληρωματικό εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.





Παρτίδες ήδη δημοσιευμένες στο blog μας στην Clasical:


Σκαπέρδας - Νικολαίδης Κώστας 1-0 (Anti-Sozin ..Qb6)
Γεωργιάδης - Μουτούσης 0-1 (Rauzer)
Στείρη Αλ.- Σκαπέρδας 0-1 (Rauzer / Με γρήγορο ..Αδ7)

Priya-Nebolsina 0-1 (6Aγ4 ε5!?)

Δεν υπάρχουν σχόλια: